Romarrikets mynthistoria är intressant, men då det är mycket som händer på en och samma gång delar vi upp händelserna i kronologisk ordning.
År 500 f.Kr: De första romerska mynten (aes rude) tillverkas. De är klumpiga, ovala och består av koppar. Nåväl – det var bättre än bytessystemet iallafall.
År 300 f.Kr: Likvärdiga och snäppet mer förfinade kopparmynt (aes signatum) tas fram. Motiven föreställer oftast landskap, fåglar eller boskap.
År 280 f.Kr: Det första silvermyntet, didrachmen, togs fram.
År 210 f.Kr: Silverdenarerna äntrade scenen. De var något mer förfinade i jämförelse med didrachmen.
År 214: Denarerna ersätts av en ny mynttyp, antoninianus, eller dubbel denar. Kvaliteten var dock allt annat än bra. Detta då den silvriga och fina ytan snabbt blev vit och ful, för att tillslut efterlikna ett kopparmynt.
År 275: Nya mynt tog vid, som innehöll fem procent silver och 95 procent koppar.
År 294: Kejsare Diocletianus inför återigen nya mynt, som samlare ofta kallar för follis eller nummus. De vägde cirka 10 gram, och hade en diameter motsvarande 3 cm. Inflationen var dock påtaglig, då myntet minskade i storlek i snabb takt på grund av att giriga rackare filade och tillslut smälte om mynten.
År 294 och framåt: Under den senare romartiden är väldigt lite känt gällande myntsystemet. De mynt som trycktes under samma period klassificeras oftast efter storleken. Många samlare reagerar även på att kejsarporträtten inte längre var naturtrogna, utan mer eller mindre fantasibilder, som porträtterade ledarna som gudaliknande varelser.
Läs mer: Hur fungerar en bytesekonomi?
Myntens egentliga värde var förbryllande under romartiden
Romarnas mynt var oftast vältillverkade, men ack så förbryllande. Det egentliga värdet var dessutom svårtolkat. Innan vi ger oss in på sista delen av artikeln vill vi att ni ska ha kännedom om följande standarder.

AU (Aurum) innebär att myntet är tillverkat i guld, AR (Argentum) innebär att myntet är tillverkat i silver, medan AE (Aes) betyder att myntet ifråga är tillverkat i koppar eller brons (brons är kopparlegerad tenn).
Läs mer: Allt om internationell handel
De vanligaste mynten under romartiden
Nu skippar vi den kronologiska ordningen och presenterar precis allt på ett och samma bräde. Ni bör ha vetskap om att myntens egentliga värden är uppskattade och inte helt tillförlitliga.
Denar: Det vanligaste myntet inom romartiden, vägde 3.8 gram och var värd 16 as.
Antoninianus: Myntet föreställde kejsare Antoninianus, och kvalitetsförsämringen blev påtaglig.
Sestertius: Romarrikets största mässingmynt. En sestertius var värd fyra as.
Dupondius: Ett guldaktigt mässingmynt som pryddes av den dåvarande romerska kejsaren. En dupondius var värd två as.
As: Romarrikets mest värdefattiga mynt. 16 as motsvarade en denar.
Vad kostar ett romerskt mynt?
Det fanns många spännande mynt i gamla rom, och ni kan komma över ett flertal av dem online – exempelvis via Tradera. Kopparmynten kostar omkring 200 kronor stycket, medan silvermynten är betydligt mer värdefulla, dvs. mer häftigt prissatta.